kot sfinks
Charakterystyczne cechy sfinksa
- wygląda na bezwłosego, w dotyku gorący i delikatny
- dopuszczalne jest bardzo krótkie owłosienie na nosie, uszach, ogonie (u samców na jądrach)
- uszy duże, odstające
- oczy (kształtu cytryny) skośne do góry w kierunku uszu
- głowa smukła, dłuższa niż szersza
- nos i kości policzkowe mocno zarysowane
- dobrze zbudowane ciało, średniej budowy, z szerszą klatką piersiową
- sfinks ma długie łapy i ogon w porównaniu do innych ras
Budowa
Kot posiada bezwłosą skórę przypominająca w dotyku zamsz i delikatny meszek na pyszczku, uszach, stopach, ogonie i grzbiecie.
Ciało mają średnich rozmiarów, dość wydłużone, z szeroką, dobrze wykształconą klatką piersiową i silnie uwydatnionym brzuchem, co wywołuje wrażenie jakby zawsze były najedzone. Są dobrze umięśnione i mają mocną budowę kości.
Kończyny mają właściwe proporcje w stosunku do reszty ciała, również są
dobrze umięśnione, tylne nieco dłuższe od przednich. Zakończenie łap
jest owalne z długimi i wysmukłymi palcami, opuszki łap sfinksów są
silniej rozwinięte niż u przedstawicieli innych ras.
Głowa jest średniej wielkości o kształcie spłaszczonego klina z harmonijnymi zaokrągleniami (kształt przypomina cytrynę). Nos jest średniej długości z silnym zagłębieniem u nasady. Oczy
duże i szeroko rozwarte są ustawione lekko skośnie i w dużej odległości
od siebie. Powinny być zielone lub brązowe jak orzechy laskowe. Uszy
są duże i sterczące, szerokie u nasady i szeroko otwarte. Powinny być
osadzone nie za wysoko i nie za nisko, w miarę możliwości nieowłosione,
zwłaszcza wewnątrz małżowiny usznej.
Skóra sfinksów jest w dotyku ciepła, w niektórych miejscach, takich jak okolice barków, stawów
tylnych kończyn oraz szyi i głowy, wyraźnie pofałdowana. Im więcej
sfinks ma fałd na skórze, tym cenniejszy jest dla hodowli. Szczątki
futra na końcu ogona lub na brzuchu są dopuszczalne. Większość sfinksów wcale nie ma wąsów, u niektórych są ich resztki.
Sfinksy są bardzo płodne, jednak wychowanie potomstwa wymaga dużego zaangażowania hodowcy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz